En karriärguide till att jobba med catering

storköksutbildning

Är matlagning din passion, gillar du att utforska olika koncept till tillställningar och trivs du med att träffa olika människor dagligen? Då kanske en karriär i catering skulle vara något för dig.

Vilken inriktning kan man välja?

Inom catering går det att specialisera sig inom flera olika nischer. Bröllop, konferenser och företagsfester är bara några exempel på tillställningar där man alltid beställer mat. Många cateringfirmor inriktar sig även på ett kök som italiensk eller vegetarisk mat.

För att lyckas i catering räcker det inte bara med att vara duktig på att laga mat. Ska du driva en firma kommer du bland annat att ha ansvar för inköp av varor, budget, personal och kontakt med leverantörer. I grunden är ju en cateringfirma precis som vilket företag som helst.

En bra lagspelare

Det är viktigt att du också har social förmåga och vet hur man vägleder andra. En av de viktigaste grundpelarna för en framgångsrik cateringfirma är just personalen. Självklart vill du ha kockar och servitriser som kan representera företaget på ett professionellt sätt. Som chef får du vara beredd på att ta några tuffa beslut för att få verksamheten att gå runt.

Vilken utbildning krävs det?

Det finns inte någon formell utbildning som krävs för att jobba med catering. Givetvis kan du sätta ihop din egen utbildning genom att kombinera kurser och träningstillfällen i catering från olika inriktningar. En restaurangutbildning med kurser i entreprenörskap och eventplanering är en bra kombination. I många fall så har man arbetat i flera år som t.ex. kock innan man startat en cateringfirma, eller så har dessa personer börjat på liten skala i hemmet och utvidgat verksamheten utifrån det. Att arbeta hos en etablerad cateringfirma är ett perfekt sätt att få prova på yrket. Om du har tur kan du få möjlighet till att prova på olika arbetsuppgifter inom företaget, som planering, inköp, tillagning och städning. Då får du även storköksutbildning, vilket är viktigt när man ska driva sin egen cateringfirma.

Vikten i att vara en social människa

Du kommer snart att märka att det finns något nytt att lära sig hela tiden. Kunderna har alltid olika krav och önskemål vilket bådar för stor variation. Men det ställer även stora krav på din kreativitet och flexibilitet. I denna bransch finns det även varierande kontaktytor, där du kommer i kontakt med allt ifrån festarrangörer till hotell- och konferenschefer och florister. Så det gäller att du inte bara är utåtriktad utan även väldigt kommunikativ.

Nu kan det vara så att din firma verkligen har världens godaste mat. Men detta spelar ingen som helst roll om inte folk vet om din verksamhet. Därför är alla människor du kommer i kontakt med under olika evenemang otroligt viktiga. Dessa människor kan i sin tur rekommendera er till framtida kunder. Så under tillställningarna ska inte fokus bara ligga på den nuvarande kunden. Utan det här är ett perfekt tillfälle till att hålla utkik efter nya uppdrag. Se alltid till att ha visitkort till hands som du kan dela ut till intresserade.

Då förfrågan av hämtmat har ökat de senaste åren kan du räkna med att cateringbranschen befinner sig i konstant utveckling. Detta betyder att det finns stora möjligheter för den som verkligen vill satsa på denna karriär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *