Fördelar och nackdelar med distansutbildning

Distance Learning

Den kritik som tidigare har riktats mot distansutbildningar blir mindre och mindre relevant varje dag. Men vi vet alla att det finns två sidor på varje mynt, så läs vidare om du är intresserad av att se vad det finns för fördelar och nackdelar med distansutbildning.

plus

Vi börjar med den faktor som lockar mest folk till att studera på distans: nämligen distansen. Att man inte behöver infinna sig i en lokal på förutbestämda tider underlättar för så många. Vi vet att studera är givande på många plan, men jobbet då? Och våra fritidsaktiviteter? För att inte tala om familjen. Det finns inte tid eller pengar till att spendera dagarna på att utbilda sig. Livet kommer i vägen. Distansutbildning kan däremot var och en anpassa till sitt liv och sin vardag. Den blir en av fritidsaktiviteterna och man kan jobba vidare som vanligt samtidigt som man ökar sina chanser till en befordring.

minus

Det blir dock ingen plats att knyta kontakter på och man får inte samma sociala kontakt som på en klassrumsbaserad utbildning. Även om det på många distansutbildning finns kontakt mellan elever och lärare så blir det inte på samma personliga nivå och det kan kännas svårare att få hjälp och respons på det sätt man är van på. Å andra sidan är det kanske inte för att få kontakter som man då väljer en sådan utbildning och som sagt så erbjuder de flesta distanskurserna en lärare som man kan få hjälp av.

plus

Du behöver inte oroa dig för att den utbildning du vill gå inte erbjuds i din direkta närhet. Du behöver heller inte vara bunden vid ett och samma ställe för att slutföra utbildningen, så du har frihet att bo och röra dig under utbildningen och ändå välja mellan ett stort utbud. Det finns många fördelar med distansutbildning, detta en av de främsta.

minus

Några svårigheter med att studera på distans kan vara att det inte finns en struktur med tider speciellt dedikerad till studierna. Har man svårt att ta sig tid själv, för att man är van vid att ha en lärare som säger till vad som ska göras och när, och också följer upp och ser till att det blir gjort, kan det dra ner resultatet av studierna rejält. Det kan då kännas mindre seriöst och kanske passar då en traditionell utbildning bättre för dig.

plusminus

Alltså för att dra en slutsats av det här: Distansutbildning är en fantastisk möjlighet som gör det möjligt att studera för många fler, men det kräver också självdisciplin och mognad av dig som elev. Ha med detta i ditt bakhuvud om du väljer distansutbildning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *