Vuxenutbildning i Sverige

 

Sverige2

Sverige är väldigt noga med att peka på hur viktigt det är för dagens unga att de behöver en ordentlig utbildning för att få jobb och klara sig i vuxenlivet. Det är lätt att glömma bort att utbildning inte bara är viktigt för de unga, det är även viktigt för vuxna. Det är aldrig försent att ta igen saker man missat i grundskoleutbildning eller gymnasieutbildning. Det är för just den anledningen som Komvux finns. En chans att komplettera sin utbildning och läsa upp betyg för att få högskolebehörighet. 

Komvux erbjuder kurser både på grundskolenivå och gymnasienivå, beroende på vad det är du är ute efter. Det fin även några alternativ till den gymnasiala vuxenutbildningen. Hör kommer en kortfattad sammanfattning av vad komvux har att erbjuda. 

Grundläggande vuxenutbildning

Grundläggande vuxenutbildning ligger på grundskolenivå. Det här är för dig som inte gått hela vägen upp till nian eller av annan anledning behöver komplettera eller repetera några kurser inför fortsatt utbildning. (Utbildningen lär ut samma saker som grundskolan men är mer tidseffektiv.) 

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning har samma kursplan och ger samma behörighet som den vanliga gymnasieskolan. Denna utbildningen är för dig som inte har fullständig högskolebehörighet eller som vill läsa en utbildning som kräver en kurs du inte har läst. 

Fristående kurser

De flesta som studerar på komvux läser fristående kurser för att komplettera sina betyg. Man samlar ihop tillräckligt många kurser för att få högskolebehörighet. Alternativ till fristående kurser är yrkesutbildning och lärlingsutbildning. 

Yrkesutbildning

Yrkesutbildning är en utbildning med syftet att erbjuda utbildningar till de yrken där de behövs ny arbetskraft och det finns goda möjligheter till att få jobb. De har ett nära samarbete med arbetslivet och i utbildningen ingår praktik på en arbetsplats där man får lära sig använda sin nya kunskaper praktiskt. 

Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning innebär att den största delen av tiden består av praktik på en arbetsplats minst 70%. Man får lära sig på plats ute i yrkeslivet. Både yrkesutbildning och lärlingsutbildning ger dig gymnasiebetyg. 

Efter SFI-utbildning

Många som inte kan språket läser först SFI-kurser (Svenska För Invandrare) och går sedan vidare till att läsa en komvux-utbildning i Sverige. 

Komvux hjälper dig att lägga en bra kunskapsgrund som du kan använda för att läsa vidare eller ta dig direkt ut i arbetslivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *